Al fresco

Aaltje BLOG Leave a Comment

Met mijn ervaring in andere landen kom ik nu op wat mij in Italië is opgevallen op het gebied van persoonlijke verzorging. Het is echt iets bijzonders, waar ik geen goede verklaring voor heb. In andere landen is het altijd interessant om te kijken wat er precies in de schappen staat bij grote supermarkten en in welke hoeveelheid en verscheidenheid.

In Italië zie je dan een grote verscheidenheid in producten voor vaginale verzorging. Veel meer producten dan bijvoorbeeld bodylotions en zelfs zonproducten. Ook bij de paar Italianen waar ik thuis ben geweest, staan producten voor vaginale verzorging naast het bidet. Van het bidet ben ik wel een grote fan. Met water schoonmaken na gebruik van de w.c. vind ik de meest schone en verstandige oplossing. Om daarna met schuim nog eens goed je vagina schoon te maken en er een soort parfum op te spuiten, daar ben ik geen voorstander van. Het is volgens mij algemeen bekend dat het niet slim is om het bacteriële systeem en de zuurbalans daar met chemische stoffen te verstoren. Het lijkt me niet nodig om te zorgen dat je daar naar bloemetjes ruikt. Gewoon schoon ruikt niet of ruikt goed. Volgens mij laten de grote hoeveelheid verschillende producten eerder een bepaalde schaamte zien, meer vaginale verberging in plaats van verzorging.

Schaamte? Sietske praat in een van haar podcasts ook met Joke Haartsen  over de vagina en merkte op dat het gek was dat het woord schaamte voor genitaliën gebruikt wordt. Opgezocht, blijkt het een religieuze oorsprong te hebben. Het gaat om de delen van het lichaam waar Adam en Eva zich voor gingen schamen, zodra ze van de appel hadden gegeten. Het grappige is wel dat juist in het Italiaans het woord schaamte niet gebruikt wordt om het genitale gebied aan te duiden.

Waarom dan die vaginale producten juist in dit land? Italië is het land waar elke vrouw van jong tot oud in bikini op het strand geaccepteerd wordt zonder omhooggetrokken wenkbrauwen. Geen angst om je lichaam te laten zien, maar dan wel angst om een vagina een vagina te laten zijn? Voor zover ik weet, zijn Italianen ook niet preuts in het bedrijven van de liefde. Wel houden ze van superverzorgd haar, hoofd en lichaam en smetteloze kleding, vooral bij het wandelen op zondagmiddag en het uitgaan. Is dat dan een verklaring? Het blijft een raadsel voor me, ik zal het nog wel eens aan een Italiaanse vriendin vragen, maar de Italianen die ik ken, zijn een stuk gereserveerder dan wij meestal zijn.

De maan kan ik het ook niet vragen, ook al is het de planeet die verbonden is met al het vrouwelijke. In yoga wordt vaak gevraagd of iemand haar moon days heeft, in plaats van menstruatie. Ach ja, de invloed van de maan. In mei was vooral de invloed van andere planeten goed te merken. Bijna alle belangrijke planeten veranderden van koers of van teken en dat was te voelen. We hadden ook nog een maansverduistering en nu een gedeeltelijke zonsverduistering bij de aanvang van de nieuwe maan. Kortom, heel veel energie, maak er gebruik van. De nieuwe maan staat in tweelingen, de planeet van communicatie. Wil je je hart luchten, een goed moment om te laten weten wat je vindt (houd het positief). Is een dag erg heftig, denk dan niet dat het blijvend is, het is waarschijnlijk alleen die dag. Haal rustig adem, ga lekker naar buiten. Verstop je niet en schaam je niet, ook niet voor je vagina, die kan gewoon bestaan en is het meest gebaat bij schoon zonder chemische middelen (en lekker laten luchten). Al fresco, het weer laat het toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *